The short version: China does not recognize dual nationality. A Chinese citizen settled abroad who voluntarily acquires a foreign nationality automatically loses Chinese nationality — but a green card alone is residency, not citizenship, and does not end Chinese nationality.
October 30, 2026 · Knowledge Base
"I naturalized in the U.S. — can I still keep my Chinese passport?" It is one of the questions we hear most often. The answer is clear: you cannot keep both. Article 3 of the Nationality Law of the People's Republic of China states that China does not recognize dual nationality for any Chinese national. Here are the three provisions that decide the most common cases.
The rule runs the other way too: a foreigner naturalizing as Chinese must first give up the foreign nationality, and a former Chinese national applying to restore Chinese nationality must likewise give up any foreign nationality. There is no lawful dual-status transition period in which you "hold both for now and choose later."
Green card only, not yet naturalized: a green card is permanent residency, not nationality. You remain a Chinese national and keep using your Chinese passport and Travel Document.
Settled in the U.S. and voluntarily naturalized: your Chinese nationality is automatically lost and your Chinese passport is no longer valid. To travel to China, apply for a Chinese visa instead; for a first visa after naturalization, the consulate generally asks for your naturalization certificate and the data page of your former Chinese passport — confirm the current requirements on the Consulate General's website.
"Settled abroad" is disputed in your case: for example, if you naturalized but did not live long-term in the country of naturalization, the law turns on "settled" status, and individual cases are decided by the consulate or public security authorities. Do not decide it yourself, and do not alternate between two passports to test it.
Unsure about your own or your child's case? Contact us with your naturalization date, settlement history, and your child's birth circumstances, and we will help you work out whether a visa or a Travel Document applies. Individual cases are ultimately governed by the Consulate General's official requirements.
Tell us your situation and we'll recommend the right service
Get Started Phone / WhatsApp: (626) 341-8614 WeChat: usvisa2017